Vleesboom behandeling

Een myoom (of vleesboom) is vaak aanwezig in het lichaam van de vrouw, zonder dat ze dit doorheeft. Soms wordt een myoom per toeval ontdekt bij een inwendig onderzoek of tijdens het plaatsen van een spiraaltje. De meeste myomen veroorzaken geen klachten, maar het is wel mogelijk dat een myoom klachten veroorzaakt. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam om een behandeling te starten. Er zijn verschillende methoden om een myoom (of vleesboom) te behandelen. Op deze pagina vertellen we u welke behandelmethoden dit zijn.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een of meerdere vleesbomen. Welke methode uiteindelijk gekozen wordt, is aan uw gynaecoloog. Uw gynaecoloog zal in overleg met u een behandeling opstellen. De behandelmethode is afhankelijk van elke factoren. Hoe groot is de vleesboom? Op welke plaats zit de vleesboom? Is het de bedoeling om de groei van de vleesboom te remmen of dient de gehele vleesboom verwijdert te worden? Al deze vragen zijn van invloed bij een behandelmethode.

Een vleesbom is doorgaans op drie verschillende manieren te behandelen:

Medicatie, een operatie met behoud van de baarmoeder of een operatie met verwijdering van de baarmoeder.

Medicatie
Medicatie wordt vaak gebruikt om de groei van vleesbomen te remmen en menstruatiepijn te onderdrukken. Medicatie is echter in de meeste gevallen geen blijvende oplossing, en werkt alleen zo lang als de medicatie geslikt wordt. De behandelend arts kan bijvoorbeeld LHRG-agonisten voorschrijven. Deze medicatie bevat een stof die de aanmaak en afgifte van oestrogenen blokkeert. Bij deze medicatie komt een vrouw als ware in een menopauze terecht. Aangezien een menopauze ook zo zijn bijwerkingen heeft, is het de vraag of het slikken van LHRG-agonisten een goed idee is.

Operatie
Wanneer medicijnen geen goede, of blijvende oplossing bieden is het een mogelijkheid om te opereren. Bij een operatie worden de vleesbomen volledig verwijderd. Bij een operatie met behoud van de baarmoeder ontstaat de kans echter dat er na de operatie nieuwe vleesbomen ontwikkelen.

Een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt, is vaak het meest effectief in het geval van meerdere vleesbomen. Na deze operatie heeft u tevens geen last meer van bloedverlies. Na het verwijderen van de baarmoeder menstrueert u niet meer, en u kunt dus ook geen kinderen meer krijgen. Het verwijderen van de baarmoeder kan via een snede in de vagina of via een snede in de buik gebeuren. Het verwijderen van de baarmoeder via een snede in de vagina wordt ook wel een vaginale hysterectomie genoemd. Het verwijderen van de baarmoeder via een snede in de buik wordt een abdominale hysterectomie genoemd.

Vooraf is het nooit te zeggen welke behandelmethode de juiste is. Zoals we net al aangeven is dit afhankelijk van verschillende factoren. Deze pagina is enkel bedoeld om uw te informeren over de behandelmethoden.