De overgang en vleesbomen

Als u de overige pagina’s op deze website bekeken heeft, weet u dat oestrogeen van invloed is bij het ontwikkelen van een vleesboom. Dit blijkt ook uit het feit dat de meeste vleesbomen slinken of zelf volledig verdwijnen wanneer een vrouw in de overgang is. Op deze pagina zullen we omschrijven wat de overgang precies is, en wat de symptomen van de overgang zijn.

De overgang, wat is dat precies?
De overgang is een fase waarin uw menstruaties onregelmatig worden. Uiteindelijk menstrueert u helemaal niet meer. Dit proces treedt in werking wanneer uw eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Het voortplantingssysteem verliest langzaam zijn functie en er wordt in deze fase haast geen progestagenen en oestrogeen meer aangemaakt. De overgang is een natuurlijk proces, en elke vrouw krijgt er mee te maken. Wanneer de overgang precies begint, is per vrouw verschillend. Gemiddeld vindt de overgang plaats tussen het 45e en 60e levensjaar. Vrouwen die roken komen vaak eerder in de overgang. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen.

Een ander woord voor de overgang is menopauze. Tijdens de menopauze verandert het lichaam en dit is te merken voor de vrouw. Veel vrouwen krijgen tijdens deze periode te maken met ‘opvliegers’. Tijdens een opvlieger kunt u het zeer warm krijgen, u gaat vaak zweten en u wordt rood in het gezicht. Sommige vrouwen krijgen last van depressies, stemmingswisselingen, concentratiegebrek en angst. Daarnaast is de menopauze merkbaar doordat de periode tussen twee menstruaties langer duurt. Tijdens de menstruatie in de menopauze neemt de hoeveelheid bloed vaak af, maar in sommige gevallen is het bloedverlies juist zeer heftig.

Hoe lang duurt de menopauze (overgang) precies?
Gemiddeld duurt de menopauze vier jaar. In deze periode menstrueert u regelmatig en heeft u regelmatig last van opvliegers. Uit ervaring is gebleken dat opvliegers zelfs na de menopauze nog optreden. Hoe opvliegers precies ontstaan, is niet bekend.

Andere overgangverschijnselen

Naast onregelmatig menstrueren, opvliegers en stemmingswisselingen zijn er nog een aantal andere overgangsverschijnselen:

Vaginale droogte – Tijdens de overgang wordt het slijmvlies aan de binnenkant vaak dunner en droger. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw seksleven. Penetratie kan pijnlijk zijn doordat de vagina niet voldoende vochtig is. Dit is op te lossen door gebruik te maken van glijmiddel.

Nachtzweten – Tijdens de overgang klagen veel vrouwen over zweetaanvallen ’s nachts. Zorg voor ademend materiaal (pyjama, dekbedovertrek) en neem ’s ochtends een douche.

Bloedarmoede – Tijdens de overgang kan het zijn dat u tijdens de menstruatie hevig bloedt. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Het is belangrijk te zorgen voor gezonde voeding. Eet ijzerrijke voedingsproducten zoals vlees en bladgroenten.

Voor veel vrouwen is de overgang dus geen pretje. Is er dan helemaal niets positiefs te melden over de menopauze? Toch wel! Het is gebleken dat vleesbomen tijdens de overgang ernstig slinken of zelfs helemaal verdwijnen. Dit heeft er mee te maken dat de aanmaak van oestrogeen tijdens de menopauze bijna helemaal stopt. Vleesbomen blijken vooral te groeien wanneer het oestrogeenlevel hoog is. Echt positief is het misschien niet, maar het is beter dan niets.