Oestrogeen

We hebben het op deze website regelmatig over oestrogeen. Het is gebleken dat de hoeveelheid van invloed is op vleesbomen. Waarschijnlijk hebt u wel eens vaker van oestrogeen gehoord, maar weet u ook precies wat het is en wat het doet? Om hier duidelijkheid over te verschaffen hebben we deze pagina gemaakt.

Oestrogeen is een verzamelnaam van geslachtshormonen. Het komt voornamelijk bij vrouwen voor, maar ook mannen maken een kleine hoeveelheid oestrogeen aan. Mannen hebben ook een eigen geslachtshormoon: testosteron. Vaak wordt gedacht dat testosteron alleen bij mannen voorkomt, maar vrouwen maken ook een kleine hoeveelheid testosteron aan.

Waarvoor dienen geslachtshormonen?

Geslachtshormonen dienen voor de typisch mannelijke of vrouwelijke kenmerken van het lichaam. Bij een vrouw zorgt het geslachtshormoon oestrogeen voor de ontwikkeling van de borsten, groei van baarmoeder en vagina enzovoort. Daarnaast is het geslachtshormoon oestrogeen belangrijk voor het soepel houden van de vagina. Oestrogeen zorgt tevens voor de productie van cervixslijm. Cervixslijm is van belang wanneer er zaadcellen de vagina binnen komen. Het slijm zorgt voor het behoud van de zaadcellen.

Zoals we net al zeiden is oestrogeen een verzamelnaam van verschillende geslachtshormonen. De geslachtshormonen die hier deel van uitmaken zijn: estron, estradiol en oestriol. Oestriol komt alleen tijdens de zwangerschap voor. Estradiol zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Estron zorgt er tot slot voor de vrouwelijke kenmerken, zoals de groei van de borsten en de menstruatie.

Oestrogeen heeft nog een aantal andere functies. Het hormoon zorgt bijvoorbeeld voor een gezonde huid en sterke botten. Ook zorgt oestrogeen voor elastische slagaderwanden en goede hersenfuncties. De vochthuishouding in de vagina wordt geregeld dankzij de aanmaak van oestrogeen en tot slot is oestrogeen ook belangrijk voor een normale bloeddruk en een normale cholesterolspiegel.

Na uw 35e levensjaar zakt het oestrogeenpeil. Het is dan ook gebleken dat vleesbomen vaak slinken, of zelfs volledig verdwijnen wanneer een vrouw in de overgang is. Dit heeft te maken het feit dat er minder oestrogeen aangemaakt wordt.

Kunt u dingen doen om het oestrogeen op peil te houden?

Zoals u net heeft kunnen lezen is oestrogeen erg belangrijk voor de vrouw. In de puberteit zorgt het voor de ontwikkeling van typisch vrouwelijke geslachtskenmerken, en na de puberteit zorgt oestrogeen voor behoud van veel dingen (zoals een gezonde huid).

Om de aanmaak van oestrogeen op een gezond peil te houden is het belangrijk te zorgen voor een gezond vetpercentage. Te dunne vrouwen maken vaak weinig tot geen oestrogeen meer aan en hebben hierdoor last van haaruitval. Ook menstrueren zij vaak niet meer. Een teveel aan oestrogeen is ook niet goed, dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en kanker.

Oestrogeen komt ook voor in voeding. Dit noemen we plantaardig oestrogeen. Het is belangrijk om voldoende granen, vruchten en groenten te eten. Tot slot is het belangrijk om stress te vermijden. Het is gebleken dat stress veel invloed heeft op de aanmaak van oestrogeen. Rookt u? Het is beter om hier mee te stoppen. Vrouwen die roken komen gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder in de overgang. Roken blijkt een slechte invloed te hebben op de aanmaak van oestrogeen.