Symptomen vleesboom

Een vleesboom groeit vaak langzaam en zorgt bij de meeste vrouwen niet voor klachten. Hierdoor is het lastig te ontdekken of er een of meerdere vleesbomen in je lichaam groeien. Dit wordt in de meeste gevallen dan pas ook (per toeval) ontdekt bij een inwendig onderzoek. Een onontdekte vleesboom is vaak niet schadelijk, en kan daar dus ook rustig blijven zitten. Pas wanneer er klachten optreden kan het verstandig zijn om de vleesboom te laten verwijderen, of te laten slinken in omvang. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Voor meer informatie over het behandelen van vleesbomen kunt u terecht op de pagina ‘behandelmethoden’.

Symptomen vleesboom

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de vleesboom, kan deze voor enkele klachten zorgen. De klachten worden vaak veroorzaakt doordat de vleesboom tegen bepaalde organen aandrukt. Dit kan een vervelend gevoel geven. Afhankelijk van de hoeveel pijn of ongemak dit oplevert in het dagelijks leven, kan er voor gekozen worden de vleesboom te verwijderen.

Buikpijn
Het komt zelden voor dat een myoom voor buikpijn zorgt. Dit komt eigenlijk alleen voor wanneer de myoom (of myomen) erg groot zijn. Door de grootte van de myoom kan hij tegen bepaalde organen drukken, en dit voel je als buikpijn. Als u last hebt van chronische pijn veroorzaakt door een myoom, is het verstandig de myoom weg te laten halen. Acuut hevige buikpijn kan optreden bij een gesteelde vleesboom. Wanneer deze streel draait, stopt de bloedtoevoer en ontstaan er acute buikpijn.

Menstruatieklachten en menstruatiepijn
Myomen kunnen menstruatieklachten en menstruatiepijn veroorzaken. Tevens is een langdurige menstruatiecyclus (van 7 of meer dagen) ook een symptoom van een vleesboom.

Obstipatie
Bij obstipatie heeft u last van een moeizame of vertraagde stoelgang. Als een myoom zich aan de achterzijde van de baarmoeder bevindt, kan deze tegen de endeldarm drukken. Het drukken van de myoom tegen de endeldarm kan zorgen voor verstopping.

Rugpijn
Myomen kunnen in sommige gevallen lage rugpijn veroorzaken. Dit komt voor wanneer de baarmoeder aan de achterkant groter wordt door de vleesboom. Ook kan lage rugpijn ontstaan wanneer de baarmoeder naar achter kantelt. Groei van de vleesboom veroorzaakt deze kanteling.

Vaak moeten plassen
Een vleesboom kan ook op de blaas drukken. Dit geeft het gevoel dat u constant moet plassen. Een erg naar gevoel wanneer u er langdurig last van heeft. Tevens kan een myoom ervoor zorgen dat u moeite heeft om uw blaas te legen.

Vergrote buik
Uw buik kan uitzetten wanneer de vleesboom groeit. Dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn. U kunt het best een afspraak maken bij de huisarts wanneer u last heeft van een vergrote buik.

Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
In sommige gevallen kunnen een of meerdere vleesbomen ook voor pijn tijdens geslachtsgemeenschap zorgen.

Al met al zijn het heel wat symptomen. Toch hebben de meeste vrouwen gelukkig geen last van klachten, terwijl ze wel een of meerdere vleesbomen hebben. Als u last heeft van een vleesboom, raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de gynaecoloog.